Höga kolmonoxidhalter på Sveavägen

2024-08-21

Även i år överskreds miljökvalitetsnormen till skydd av hälsa för kolmonoxid (CO) på Sveavägen i Stockholm. Liksom tidigare år beror det på att många äldre bilar utan avgas-rening samlas första helgen i augusti.

På trottoaren vid Sveavägen 88 uppmättes 8 timmars-medelvärden av CO som var högre än 10 mikrogram per kubikmeter luft från klockan 21 på kvällen lördag 3 augusti till klockan 04 på morgonen söndag 4 augusti. Detta innebar att den lagstadgade miljökvalitetsnormen och EU-gränsvärdet till skydd för människors hälsa överskreds under 7 timmar. Det högsta värdet uppmättes till 13,3 mikrogram per kubikmeter. Enligt gällande lagstiftning antogs ett åtgärdsprogram år 2020 för att förhindra överskridanden av CO under det årliga motorevenemanget.

Kolmonoxid är en gas som bildas vid ofullständig förbränning av kolbaserade bränslen. Höga halter av kolmonoxid i luften kan försämra människors syreupptagning. Det påverkar framförallt personer med nedsatt lungfunktion eller hjärtsjukdom. Naturvårdsverket är underrättat om överskridandet.