Exponering för partiklar i Stockholms län

I Stockholms län varierar halterna av partiklar kraftigt, främst beroende på närheten till trafikerade leder. Var bostäder, förskolor och skolor är lokaliserade har därför stor betydelse för hur mycket befolkningen exponeras.

Nedanstående kartor visar dels hur höga halter av partiklar som kommer från lokala källor och dels den totala halten, där även partiklar som kommer långväga ifrån finns medräknade. Befolkningsmängd, skolor och förskolor är också utsatta på kartorna.

Effekter på hälsan

För de flesta är risken liten att bli sjuk eller dö på grund av luftföroreningar. Ändå beräknas fler stockholmare dö i förtid på grund av föroreningar i luften än i trafikolyckor.

Av alla luftföroreningar betraktas partiklarna i luften som mest farliga för hälsan, speciellt för de som redan är sjuka, barn och äldre. Hälsorisker som förknippas med exponering för luftföroreningar redovisas i diagram bredvid kartorna:

- risk för förtida dödlighet bland befolkningen beroende på den totala partikelhalten.

- risk för sänkt lungfunktion vid 18 års ålder beroende på var man växer upp.

- påverkan på antalet inläggningar på sjukhus, på grund av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Tanken är att informationen skall kunna användas av kommunerna i länet som ett underlag vid bedömning av rådigheten som den egna kommunen har vad gäller att minska effekterna av luftförorenings-exponering på befolkningen i länet.

Rapporten och kartorna har utarbetats av SLB-analys vid Stockholms miljöförvaltning på uppdrag av Arbets- och Miljömedicin, Centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting.

Kartor som visar halten av partiklar (PM10):
  • Totalhalt dygn - befolkning
  • Totalhalt dygn - skola och förskola
  • Lokalt haltbidrag år - befolkning
  • Lokalt haltbidrag år - skola och förskola
  • Lokalt haltbidrag dygn - befolkning
  • Lokalt haltbidrag dygn - skola och förskola


    Rapport:
    Exponering för partikelhalter (PM10) i Stockholms län. LVF 2007:17


    Läs mer om luftföroreningar och hälsa på Folkhälsoguiden

    Se även Luftvårdsförbundets hemsida.
  • Foto:Lars Törnquist